Jaunumi

BLOGS

UNIKĀLĀ KURKUMA- ĀZIJAS AUGS LATVIEŠU VĒDERIEM

Tuvojas gada vieni no jautrākajiem svētkiem- Jāņi. Tiks bagātīgi klāti galdi un svinēti Saulgrieži. Tradicionālie latviešu ēdieni tiks papildināti ar grilētu gaļu, goda vietā celts alus.
Ko darīt, ja  nākamajās dienās ar smaguma sajūtu un pūšanos daudziem vēders atgādinās par bagātīgo mielastu?
Latviešiem ir zināmi ārstniecības augi, kas uzlabo gremošanu- piparmētra, fenhelis, kumelītes, ķimenes, bet, ja vēlaties pamēģināt ko eksotiskāku, tad īstais brīdis parunāt par K U R K U M U.

Curcuma longa ir daudzgadīgs Zingiberaceae (ingvera) dzimtas augs, kas augstumā sasniedz no 0,9 līdz 1,5 metriem un tiek plaši kultivēts Āzijā, Indijā, Ķīnā un citās tropu klimata valstīs. Tam ir iegarenas, smailas lapas un dzelteni piltuvveida ziedi. Medicīnā izmantojamā augļa daļa — saknenis, parasti tiek vārīts, tīrīts un žāvēts, iegūstot dzeltenu pulveri. Žāvēta Curcuma longa ir garšvielas kurkuma un karija pamatā. Karijs pulverim piešķir tā raksturīgo dzelteno krāsu.
Kurkuma tiek plaši izmantots ēdienos gan garšas, gan krāsas dēļ, turklāt Ķīniešu un Ajūrvēdas medicīnu sistēmās tā izmantošanai ir sena vēsture, īpaši pretiekaisuma iedarbības, kā arī meteorisma un koliku ārstēšanai.
Kurkumu vēl var izmantot komprešu veidā, lai mazinātu sāpes un iekaisumu. Pašreizējos pētījumos tiek pētītas kurkumas antioksidanta, hepatoprotektīvās, pretiekaisuma, antikarcinogēnās un antibakteriālās īpašības, kā arī tā izmantošana sirds un asinsvadu slimību un kuņģa– zarnu trakta slimību gadījumos.

Kurkumai ir spēcīga antioksidatīvā iedarbība. Ūdenī un taukos šķīstoši kurkumas ekstraktiem un to kurkumīna sastāvdaļai ir spēcīga antioksidanta iedarbība, kas ir salīdzināma ar C un E vitamīniem.

Hepatoprotektīvā iedarbība- aknu aizsardzībai. Ir pierādīts, ka kurkumai ir mārdadzim līdzīgas hepatoprotektīvās īpašības- sekmē aknu veselību. Pētījumos ar dzīvniekiem ir novērota kurkumas hepatoprotektīvā iedarbība, sargājot no vairākām hepatotoksiskām vielām, tostarp oglekļa tetrahlorīda (CCl4), galaktozamīna, acetaminofēna (paracetamola), un Aspergillus aflatoksīna. Kurkumas hepatoprotektīvo iedarbību galvenokārt nodrošina tā antioksidanta īpašības, kā arī tās spēja samazināt citokīnu, kas tiek veidoti pirms iekaisuma, veidošanos. Kurkumīna sāls- nātrija kurkumināts – arī iedarbojas holerētiski, palielinot žults sāļu, holesterīna un bilirubīna izdali žultī, kā arī palielinot žults šķīdību, tādēļ, iespējams novērš un ārstē holelitiāzi.

Eiropas Medicīnas aģentūra kurkumu rekomendē vieglu gremošanas problēmu, piemēram, smaguma, pilnuma sajūtas vēderā, lēnas gremošanas un vēdera uzpūšanās, atvieglošanai.

Kurkumu var lietot garšvielas veidā, kā arī ar uztura bagātinātājiem, tikai jāpievērš uzmanība kurkumas koncentrācijai, kā arī konservantiem.

Silvanols ražo Hepalong– uztura bagātinātāju ar kurkumas ekstraktu aknu veselībai. Sastāvā esošā kurkumas sakne uzlabo gremošanu, veicina žults sekrēciju, kavē tauku uzkrāšanos aknās un palīdz aizsargāt aknas no kaitīgo vielu ietekmes. Kurkumīns palīdz kontrolēt iekaisuma procesus organismā.

Tuvojoties Līgo svētkiem, būtu laicīgi jāpadomā par profilaksi- gatavojot svētku maltīti, vēlams kurkumu pievienot gaļas ēdieniem, īpaši saderīga kurkuma ir ar putnu gaļu, kā arī papildus labs atbalsts noteikti būtu Hepalong uztura bagātinātājs -tikai 1 kapsula pieaugušajiem bagātīgā mielasta laikā.

Mazliet par kurkumas aktīvajām sastāvdaļām. Kurkuma aktīvās sastāvdaļas ir flavonoīds kurkumīns (diferuloilmetāns) un vairākas ēteriskās eļļas, tostarp tumerons, alantons un zingiberons. Citas sastāvdaļas ir cukuri, olbaltumvielas un sveķi. Visvairāk pētītā kurkumas aktīvā sastāvdaļa ir kurkumīns, kas neapstrādātā kurkumā ir 0,3-0,5 procenti.

Hepalong sastāvā ir 20 mg kurkumas saknes sausā ekstrakta (30:1) (≥ 95 % kurkumīns). Varat redzēt, cik augsti koncentrēts kurkumīns ir Hepalong- zelta kapsula! Tas ir daudz, tāpēc arī varam sagaidīt gremošanas atvieglojumu, bet tas nenozīmē, ka atcelsim saprātīgu ēšanu un dzeršanu.

Pievērsīsim uzmanību konservantiem- Hepalong kapsula ir veidota no želatīna un nesatur sintētiskās krāsvielas- tātad ir draudzīga aknām.

Tagad, kad zinām par kurkumas labajām īpašībām, esam gatavi svētkiem.

Lai garšīgi ēdieni un viegli vēderi!

Atsauces:

  1. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-european-union-herbal-monograph-curcuma-longa-l-rhizoma-revision-1_en.pdf
  2. Alternatīvās medicīnas pārskata monogrāfijas. Autortiesības© 2002 Thorne Research, Inc

Hepalong. Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizvieto pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Back to top