Jaunumi

BLOGS

MĀTERE- LĪDZSVARO NERVUS UN PALĪDZ SIRDIJ

Turpinot rakstu sēriju par ārstniecības augiem, kurus satur Silvanols oriģinālprodukts Mocard,
vēlamies pastāstīt par MĀTERI– augu, kas labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu un nervu sistēmu.
Mūsu blogā lasiet arī rakstu par vilkābeli.

Leonurus quinquelobatus, Leonurus cardia (latīņu val.)
Motherwort (angļu val.)
Herzgespann (vācu val.)
Пустырник (krievu val.)Nomierinoša, spazmolītiska, hipotenzīva un sirdsdarbību regulējoša iedarbība.
Piecdaivu mātere (Leonurus quinquelobatus) ir daudzgadīgs panātru (Lamiacea) dzimtas lakstaugs. Stublājs ir četršķautņains, 45-200 cm augsts, mazzarots, klāts ar matiņiem. Plūksnu mala zobaina vai gluda. Ziedi divlūpaini, netīri bāli rožaini, mieturos lapu žāklēs. Kausam ir matiņi un 5 īlenveida zobiņi. Zied no jūnija
līdz septembrim.

Latvijā sastopama sirds mātere (L.cardiaca), kurai atšķurībā no piecdaivu māteres matiņi ir tikai u stublāja šķautnēm un mezgliem. To izmanto tāpat kā piecdaivu māteri.

Māteres savvaļā sastopamas visā Latvijā galvenokārt nezālienēs un sētmalēs. Tās kultivē drogu iegūšanai.

Māteru lakstus ievāc pilnziedā, nopļaujot vai nogriežot 30-40 cm garas auga galotnes un zarus, lai stublāja diametrs nepārsniegtu 5 mm. Žāvē parastos apstākļos vai kaltēs ar labu ventilāciju 50- 60 ° C temperatūrā.

Strādājot ar māteri, īpaši- žāvējot, rokās jāuzvelk cimdi, jo ziedkausi ir dzeloņaini.

Māteru laksti satur flavonoīdus, ēterisko eļļu, karotīnu, askorbīnskābi, miecvielas, alkaloīdus, rūgtvielas un minerālvielas. Bioloģiski aktīvo vielu saturs atkarīgs no auga attīstības fazes un augšanas apstākļiem.

Māteres preparātus lieto pret sirds vājumu, sirds ritma regulēšanai, pret sirds un asinsvadu neirozi un pārpūli, stenokardijas un hipertenzijas sākumstadijās, kardiosklerozes, miokarda distrofijas, psihoastēnijas (garīga nespēka), neirastēnijas, paaugstinātas reaktivitātes un Bazedova sliības gadījumā. Māteres palīdz arī pret veģetatīvajiem traucējumiem klimaksa periodā.
Preparātus izmanto arī bezmiega, spriedzes un stresa gadījumā. Devas lielums jānosaka individuāli, jo iedarbības efekts parādās diezgan lēni. Centrālās nervu sistēmas darbības nomākšanas gadījumā devas jāsamazina vai uz laiku jāpārtrauc māteres lietošana.

Uzlējuma un novārījuma pagatavošanai ņem 15 g (4 ēdamkarotes) Drogas uz glāzi ūdens. Dzer pa 1⁄3 glāzes 2 reizes dienā 1 stundu pirms ēšanas. Tinktūru (1:5 ar 70% spirtu) dzer pa 30- 50 pilieniem, bet 45 % spirtu- pa 2-6 mililitriem. Šķidro ekstraktu (1:1 ar 25 % spirtu) lieto pa 2-4 ml deva.

Māteres bieži kombinē ar citu augu drogām, piemēram, kreimeni un baldriānu.
Tautas medicīnā māteres izmanto:
– kā nomierinošo sirdslīdzekli, paaugstināta asinsspiediena gadījumā, kā diurētisku un asiņošanu apturošu līdzekli.
Tās lieto epilepsijas,
– anēmijas,
– aizdusas,
– impotences,
– kuņģa un zarnu slimību gadījumā,
Svaigu augu sulu lieto pa 30-40 pilieniem sirds un asinsvadu neirozes, kardiosklerozes, hipertenzijas, miokardīta, bezmiega, histērijas, vieglas bazedova slimības formas gadījumā.

Dažkārt māteres iesaka lietot arī jaunajām māmiņām laktācijas stimulēšanai mazuļa zīdīšanas laikā, pret galvassāpēm un vispārējas labsajūtas uzlabošanai. Paaugstināta asinsspiediena pazemināšanai iesaka izmantot kompleksu tēju no dumbrāju zaķpēdiņas, māteres lakstiem, vilkābeles ziediem un āmuļa lapām vienādās daļās. Novārījumam ņem 10 g maisījuma uz 1 litru ūdens. Dzer pa 1⁄3 glāzes 2 vai 3 reizes dienā. Māteres lieto arī homeopātijā un veterināijā.

Māteres preparātus nedrīkst lietot, ja ir pazemināts asinsspiediens vai palēnināta sirdsdarbība.

Sirds un asinsvadu veselība ir saistīta ar nervu sistēmas darbību. Sirds un asinsvadu sistēmas veselības problēmas gados jauniem cilvēkiem visbiežāk rodas tieši uz stresa fona, tāpēc mātere varētu būt labs atbalsts sirds veselības uzturēšanā un nervu sistēmas līdzsvarošanā arī situācijā, kad kopā ar savu ārstu esat konstatējuši mēreni paaugstinātu holesterīnu.

Uztura bagātinātāja Mocard sastāvā ir māteres lakstu ekstrakts (8:1) 10 mg.
Mocard ir dabīgs līdzeklis, kas palīdz uzturēt normālu sirds un asinsvadu sistēmas funkcionēšanu.
 Sastāvā ir no sarkanā rauga rīsiem iegūtais monakolīns K, kas palīdz uzturēt normālu holesterīna līmeni asinīs, lietojot ieteicamo diennakts devu (1 tableti), kas nodrošina 10 mg monakolīna K uzņemšanu, kā arī vilkābele, kas palīdz uzlabot asins cirkulāciju, mātere, kas veicina normālu sirds un asinsvadu sistēmas darbību. Tiamīns (jeb B1 vitamīns), kas veicina normālu sirdsdarbību. Šajā gadījumā Mocard sastāvā esošā mātere varētu labvēlīgi ietekmēt ne tikai sirds un asinsvadu, bet arī nervu sistēmu. Atgādinām, ka uztura bagātinātājs neaizvieto pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Lai daba un Silvanols kļūst par jūsu atbalstu!
#Dabadziedē #Silvanolsiedvesmo

 

Atsauces:

  1. Helēna Rubine, Vija Eniņa “ Ārstniecības augi. Ieteikumi ārstniecības augu vākšanā un lietošanā”, apgāds Zvaigzne ABC, 2004.g.
  2. https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/addendum-assessment-report-leonurus-cardiaca-l-herba_en.pdf
  3. https://www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/leonuri-cardiacae-herba

 

Back to top