Jaunumi

BLOGS

JAUNATKLĀJUMS: PIENA BIOPEPTĪDI NOMIERINA UN PASARGĀ NO IKDIENAS STRESA

JEKATERINA LIVŠINA, klīniskā farmaceite
Mēs visi no bērnības labi zinām, ka pienā ir spēks. Piena sastāvs ir komplekss – ar augstvērtīgu
olbaltumvielu, minerālu un lipīdu saturu. Zinām, ka piens ir veselīgs kauliem, jo ir kalcija un D
vitamīna avots. Piens satur gandrīz visas uzturvielas, kas nepieciešamas cilvēka organisma
normālai funkcionēšanai, sniedzot krietnu daļu magnija, selēna, riboflavīna, B12 un B5
vitamīna dienas devas (1). Ar pienu jaundzimušie uzņem neaizstājamās aminoskābes, un
tādējādi ir nodrošināti ar imūnaizsardzību.

Pienā ir arī virkne funkcionālu savienojumu, ieskaitot bioaktīvos proteīnus. Gremošanas laikā piena olbaltumvielas sadalās peptīdos, kuriem ir daudz bioloģisko funkciju. Šie funkcionālie peptīdi tiek iegūti gan no piena kazeīna (ieskaitot αs1-, αs2-, β- un κ-kazeīnu), gan no piena sūkalu olbaltumvielām (ieskaitot α-laktalbumīnu,
β-laktoglobulīnu un laktoferrīnu) [sk. att.]. Šie biopeptīdi organismā veic virkni svarīgu darbību, ieskaitot minerālu saistīšanu, pretmikrobiskudarbību, angiotensīnu konvertējošā enzīma (AKE) inhibēšanu jeb antihipertensīvu
ietekmi, dipeptidilpeptidāzes-4 (DPP-4) inhibēšanu jeb pretdiabēta ietekmi, opioīdu receptoru agonistu un antagonistu funkcijas, imūnmodulējošu un antioksidatīvu darbību (2, 3).

Turklāt pienam piemīt nomierinošas īpašības – esam novērojuši, cik saldi aizmieg mazulis pēc zīdīšanas. Šis vērojums zinātniekiem lika uzdot jautājumu, vai pastāv tieša saikne starp piena uzņemšanu un zīdaiņa
nomierināšanos. Tika sākti pētījumi, lai atrastu vielu piena sastāvā, kas nomierina un ļauj iemigt. Šādu vielu izdevās atklāt. Lactium® tika pētīts kopš 1990. gada, pēc 12 gadu pētījumiem patentēts uzņēmuma Ingredia laboratorijās
sadarbībā ar Nansī Universitāti (Francijā).
Lactium® ir piena olbaltumvielu hidrolizāts, kas satur unikālu bioaktīvu dekapeptīdu ar nomierinošām īpašībām. 
Šis dekapeptīds, ko sauc arī par α-kazozepīnu, veidojas zīdaiņu gremošanas sistēmā tūlīt pēc piena uzņemšanas. Ar pieaugušiem cilvēkiem ir citādāk. Mūsu gremošanas fermentatīvā sistēma vairs nespēj atbrīvot šo bioaktīvo piena peptīdu. Ingredia uztura speciālisti izstrādāja novatorisku paņēmienu, kā imitēt mazuļa gremošanas sistēmu.
Viņi izmantoja gremošanas enzīmu tripsīnu, lai no kazeīna izdalītu piena olbaltumvielu hidrolizātu, kas satur šo bioaktīvo peptīdu – α-kazozepīnu.
KĀ TAS DARBOJAS?
Trauksmes patofizioloģijas pamatā ir gamma aminosviestskābes (GASS) sistēma, ko ietekmē anksiolītiskie, sedatīvie, miega līdzekļi, mijiedarbojoties ar α2/α3 un α1 GASS A receptoriem. α-kazozepīns saistās pie GASS A receptoriem.
Tam ir divi elastīgi tirozīna aromātiskie gredzeni ar līdzīgu struktūru kā klasiskiem benzodiazepīnu (BZD) aromātiskiem gredzeniem, un tāpēc tiem piemīt BZD līdzīga anksiolītiska darbība. Saistoties pie GASS receptoriem, tiek stimulēta Cl- kanāla atvēršanās, kas rada nervu šūnu hiperpolarizāciju, un šūnas uzbudināšanās tiek kavēta (5).
VAI LACTIUM® IR EFEKTĪVS?
Lactium® efektivitāte vērtēta deviņos klīniskos pētījumos. Pētījumos CRSSA un BIOFORTIS, izmantojot stresa pretestības testu, brīvprātīgiem izraisīja psiholoģisku stresu un vērtēja fizioloģisku reakciju pēc asinsspiediena
vai pulsa izmaiņām. Kontrolgrupa saņēma placebo tikpat daudz un tikpat bieži kā pamatgrupa Lactium®.
CRSSA pētījumā 52 brīvprātīgie 30 dienas saņēma 150 mg Lactium® dienas devu.
Atšķirībā no kontrolgupas Lactium® grupā asinsspiediens mazinājās, un efekts saglabājas arī pēc tā lietošanas pārtraukšanas (6). BIOFORTIS pētījumā piedalījās 107 brīvprātīgie, kas 15 dienas lietoja lielāku Lactium® dienas devu – 300 mg. Lactium® grupā tika novērota labāka sirdsdarbības atjaunošanās pēc stresa izraisīšanas (7).
Līdzīgi rezultāti iegūti citā pētījumā, kurā pētīja αS1-kazeīna hidrolizāta ietekmi uz hemodinamiskām atbildreakcijām uz stresu (sistolisko, diastolisko asinsspiedienu, sirdsdarbību un kortizola koncentrāciju plazmā)
veseliem brīvprātīgiem, kam regulāri bija garīgs un fizisks stress. Dubultaklā pētījumā dalībnieki nejaušināti saņēma vai nu 2 kapsulas 200 mg αS1-kazeīna hidrolizāta, vai placebo – trīs secīgas devas ar 12 stundu
intervālu. Aktīvā viela labvēlīgāk ietekmēja pētītos stresa rādītājus salīdzinājumā ar placebo (8). Citā pētījumā vērtēja Lactium® efektivitāti pacientiem ar izdegšanas sindromu. Dalībnieki trīs mēnešus saņēma kombinētu līdzekli, kurā bija 150 mg Lactium®. Pacienti ziņoja par noguruma mazināšanos, izturības uzlabošanos,
pacientu stāvoklis uzlabojās pēc izdegšanas mērījumu skalas (BMS-10 MBIHSS) un Beka depresijas skalas (9).
LACTIUM® IETEKME UZ MIEGA KVALITĀTI
Zināms, ka stress un trauksme īpaši slikti ietekmē miega kvalitāti un izraisa miega un nomoda ritma izmaiņas. Pašlaik miega traucējumu pamatterapija ir kognitīvās uzvedības terapija, tomēr bieži priekšroka tiek dota miegazālēm (psiholeptiskiem līdzekļiem, benzodiazepīniem). Tos lieto pārāk daudz (10).
Pacientiem var rasties tipiskas miegazāļu blaknes, sākot no rīta miegainības līdz delīrijam. Var rasties atkarība, pārtraucot lietot zāles. Tāpēc ir liela interese par alternatīvām iespējām, piemēram, dabas vielu vai uzturvielu izstrādi, kas var uzlabot vispārējo dzīves kvalitāti pacientiem ar bezmiegu, samazinot pārmērīgu vai nepareizu BZD vai citu miegazāļu lietošanu un izvairoties no blaknēm. 2019. gadā veikts randomizēts, dubultakls, ar placebo kontrolēts klīnisks pētījums par αS1-kazeīna hidrolizāta (Lactium®) efektivitāti miega uzlabošanā. 300 mg līdzekļa dienā 4 nedēļas lietoja pieaugušiem cilvēkiem ar viegliem vai vidēji smagiem miega traucējumiem. Miega ilgumu un kvalitāti vērtēja ar miega un garastāvokļa anketām un skalām, miega dienasgrāmatu, polisomnogrāfiju un aktigrāfiju. Miega profils dienasgrāmatā ievērojami uzlabojās – ilgāks kopējais miega laiks, labāka miega kvalitāte, īsāks iemigšanas laiks. Pēc Lactium® lietošanas četras nedēļas aktigrāfiski tika konstatēta ievērojami labāka miega efektivitāte, nekā pēc divu nedēļu lietošanas. Lietotāji labi panesa Lactium® (11, 12). Organisma fizioloģiskā reakcija uz stresu ir pilnīgi normāla. Mērens stress ļauj mums būt ātrākiem, veiklākiem un mobilizē atmiņu. Tomēr pārmērīgs stress ir kaitīgs organismam. Var rasties hroniska stresa simptomi: bezmiegs, galvassāpes, vēdersāpes, nogurums, aizkaitināmība, nomākts garastāvoklis, našķēšanās, grūtības koncentrēties, sliktāka atmiņa utt. Ilgtermiņā šie simptomi nopietni apdraud dzīves kvalitāti un veselības stāvokli un nozīmīgi paaugstina nopietnu hronisku slimību (hipertensija, depresija, psihiski un uzvedības traucējumi) risku (13, 14). Stresa simptomus nedrīkst ignorēt, tos jānovērš. Lactium® mazina stresa līmeni gan akūta, gan hroniska stresa gadījumā. Tas nerada
pierašanu vai atkarību, lietojot ilgstoši. Miegu uzlabojoša ietekme rodas pēc 4 nedēļu ilgas lietošanas. Lactium® kombinācijā ar veselīgu dzīvesveidu var palīdzēt atjaunot labsajūtu un dzīvesprieku. Līdzeklis satur mazāk nekā 1%
laktozes, radot minimālu risku laktozes nepanesības gadījumā.

_________________________________________________________________
Vēres
1. Food and Agriculture Organization of the United Nations [skatīts 02.2020].
2. Nielsen S. D., Beverly R. L., Yunyao Qu, Dallas D. C. Milk bioactive peptide database: A comprehensive database of milk protein-derived bioactive peptides and novel visualization. Food Chemistry. 2017; 232: 673–682.
3. Clare D. A., Swaisgood H. E. Bioactive milk peptides: a prospectus. National Library of Medicine. Journal of Dairy Science, 2000, 83 (6): 1187–1195.
4. Lucarini M. Bioactive peptides in milk: from encrypted sequences to nutraceutical aspects. Beverages. 2017, 3 (3): 41.
5. Caputo F., Bernardi M. Medications acting on the GABA system in the treatment of alcoholic patients. Current Pharmaceutical Design. 2010, 16 (19) 2118–25.
6. Lanoir D. et al. Long term effects of a bovine milk alpha-S1 casein hydrolysate on healthy low and high stress responders. Stress, 2002, 5, 124.
7. Samad F. A. et. al. Evaluation of the effect of Lactium® 300 mg consumption. Unpublished, 2011.
8. Messaoudi M., Lefranc-Millot C., Desor D., Demagny B., Bourdon L. Effects of a tryptic hydrolysate from bovine milk alphaS1-casein on hemodynamic responses in healthy human volunteers facing successive mental and physical stress situations. European J. of Nutrition. 2005, 44 (2): 128–32.
9. Jacquet A., Grolleau A., Jove J., Lassalle R., Moore N. Burnout: evaluation of the efficacy and tolerability of TARGET 1® for professional fatigue syndrome (burnout). J. of International Medical Research. 2015, 43 (1): 54–66.
10. Riemann D., Baglioni C., Bassetti C. et al. European guideline for the diagnosis and treatment of insomnia. J. of Sleep Research. 2017, Vol. 26(6), 675–700.
11. Jin K. H., Jiyeon K., Seungyeon L., Bosil K., Eunjin K. et al. A double-blind, randomized, placebo-controlled crossover clinical study of the effects of alpha-s1 casein
hydrolysate on sleep disturbance. 2019. Nutrients, 11, Issue 7.
12. Scholey A., Benson S., Gibbs A. et al. Exploring the effect of Lactium™ and Zizyphus Complex on sleep quality: a double-blind, randomized placebo-controlled trial. Nutrients, 2017, 9: 154.
13. Kalmbach D. A., Anderson J. R., Drake C. L. The impact of stress on sleep: Pathogenic sleep reactivity as a vulnerability to insomnia and circadian disorders. J. of Sleep Research. 2018, 27 (6).
14. Lactium®. Ingredia group. https://www.lactium.com/anxiety-management/what-is-anxiety/.[skatīts 13.02.2020].

 ŽURNĀLS MATERIA MEDICA 2020/2

 

Back to top