Jaunumi

BLOGS

BROKASTIS DABĀ AR RENĀRU PURMALI

“DABA IR ĒDIENA GARŠAS REIZINĀTĀJA- 
PIE DABAS VISS GARŠO LABĀK . JA VĒL ĒDIENS
IR  LABS, BAUDA IR DESMITKĀRŠA, ”

PĀRLIECINĀTS PAVĀRS RENĀRS PURMALIS

  

 

DABA UN ĒDIENS
Renārs ir pilsētas puika, kura aizrautība ar dabu sākās agrīnos pusaudžu gados, kad viņš aktīvi darbojās bērnu un jauniešu organizācijā Jaunie vanagi.
Pārgājienos un citās aktivitātēs pie dabas Renārs pavadīja padsmit gadu, līdz arī pats sāka organizēt pasākumus un gatavot lielākam skaitam cilvēku. Kad gāja pārgājienos vai devās laivu braucienos, dalībniekus ēdināja Renārs. Lai gan sākumā aizrautību ar ēdiena gatavošanu noteica dzīves nepieciešamība, tagad profesionālajā virtuvē aizvadīti teju desmit gadi.
Kaislība būt dabā dabiski savijās ar kaislību virtuvē, un nu Renārs daudziem zināms kā pavārs, kas gatavo dabā. Viņš uzskata, ka atkārtoties receptēs nav iespējams, jo pieejamo produktu klāsts ir apjomīgs un variācijas neskaitāmas. Sautējums, zupa,pankūka vai kūka tā būs joprojām, bet receptē vienmēr var iepīt ko jaunu. Renārs ēdieniem nosaukumus nedod.
Viņam patīk, ka, dzirdot – gaļas zupa vai dārzeņi ar jūras veltēm –, cilvēkam uzreiz ir asociācija, kas tas ir. Īpašu prieku Renārs gūst, gatavojot vietējos produktus un jūras veltes.
Pašam ļoti garšo austeres – Renārs ir austeru pārzinātājs, pavasarī piedalījies arī Eiropas austeru atvēršanas čempionātā.
Dažkārt jūras veltes viņš kombinē ar Latvijas produktiem. 

Pēc vairāku gadu pieredzes profesionālajā virtuvē Renārs sapratis: gatavojot dabā, ēdiens nemainās, mainās tikai apstākļi. Arī mežā ir tā pati uguns un tie paši dārzeņi, ir tikai īpatnības inventārā un dabas diktētajās laikapstākļu norisēs. Renārs mums gatavo mīdijas ar dārzeņiem.
 

Vispirms apcep šalotes sīpolus un puravus, pievieno ķirštomātus, timiānu, trīs krāsu čili un pusīti laima, mazliet sviesta, mazliet baltvīna un tomātus savāsulā

Mazliet pavāra, pievieno saldo krējumu Mīdijas
ir bagātas ar D, E un B grupas vitamīniem, fosforu, dzelzi, minerālsāļiem, polinepiesātinātām taukskābēm. Mīdijas satur daudz cinka, tāpēc daudzi tās uzskata par dabisku afrodīziju. Mīdijas uzlabo vielmaiņu, stiprina imunitāti, tajās ir daudz olbaltumvielu
Skābmaizi
Renārs cep no ierauga tāpat, kā to darīja mūsu senči. Skābmaizē ir pienskābās baktērijas, kas radušās fermentācijas procesā: kad miltus samaisa ar ūdeni, tie ierūgst un sāk izdalīt gāzes. Šādu ieraugu pievieno maizes jaunajai mīklai, ko raudzē vismaz diennakti un cep krāsnī. Maizei ir savdabīgi skābena garša, un tā ir veselīga, jo glutēna saites ir sašķēlušās un vieglāk sagremojas.
Pagatavot gardu un sātīgu jūras velšu
ēdienu ir ātri
un vienkārši. Un tad,
kā saka Renārs,
lielākais kaifs –
iepriecināt ne tikai sevi,
bet arī citus – ir noķerts.
Labu apetīti!
Back to top