Jaunumi

BLOGS

Vai pastāv mūžīgās jaunības noslēpums?

Mūžīgā jaunība nepastāv, bet kvalitatīva dzīvildze gan. Un mēs paši varam darīt pietiekami daudz, lai nodrošinātu savu sirds un asinsvadu veselību, tātad, zināmā mērā paildzinātu arī savu jaunību.


foto – Silvanolieši un draugi nūjo Pokaiņu mežā

2004. gadā publicētajā INTERHEART pētījumā, un tas ir aktuāls arī šodien, tika iekļauti vairāk nekā divdesmit deviņi tūkstoši personu no piecdesmit divām pasaules valstīm. Pētījums parādīja, cik svarīgi ir mazināt riska faktoru ietekmi.
Samazinot deviņus kardiovaskulāros riska faktorus (smēķēšanas, paaugstināta asinsspiediena jeb hipertensijas, vēdera aptaukošanās, stresa un depresijas, mazkustīga dzīvesveida, alkohola lietošanas, diabēta, ApoB/ApoA-1) ietekmi pētījumā iesaistītajām personām, akūta miokarda infarkta risks mazinājās par 90% *

Ar ko sākt veselības uzlabošanā?
Ar mērenību. Izvirzītajiem mērķim katram priekš sevis jābūt reālam, sasniedzamam, novērtējamam. Ieviesiet principus, ko jums būs viegli realizēt. Parasti jaunas dzīves sākšana ar jauno gadu vai pirmdienu, noved pie nākamā jaunā gada vai nākamās pirmdienas, tā arī neko nesākot, tāpēc sāciet jau šodien, sperot mazu soli savas veselības labā- izejiet laukā vismaz 30 min. pastaigā!

Kustība- tā ir dzīvība! Fiziskā aktivitāte ir vitāli būtiska sirds un asinsvadu, psihoemocionālās veselības, pārējo orgānu veselības uzlabošanā.

Kā saprast ir vai nav mazkustīgs dzīvesveids?
Ja jūsu ikdienā nedēļas laikā ir mazāk par 150 minūtēm vidējas intensitātes fizisko aktivitāšu, vai 20 minūtes trīs reizes nedēļā augstas intensitātes aktivitāšu, jums ir mazkustīgs dzīvesveids.
Ko tas nozīmē ?
Vienkāršākais veids ir novērtēt divas lietas- savu krekliņu mugurā un savu spēju sarunāties kustību laikā.
– tā ir fiziskā aktivitāte, kuras laikā jums viegli sasvīst mugura un kustībā varat parunāt bez grūtībām.
Rekomendēju noteikt arī pulsa intensitāti. Saskaitiet pulsu pirms fiziskās aktivitātes un brīdī, kad sajūtat slodzi. Maksimālo pulsu  aprēķiniet: 220 mīnus vecums. Vidēja slodzē pulsam jābūt 71 – 85 %  no maksimālā pulsa. Piemēram, ja jums ir 40 gadi, tad 220-40=180 (max pulss). Vidējā slodzē 71-85% (aerobā zona) no 180 ir pulss no 128- 153 sitieniem minūtē. Pulss jeb sirdsdarbības biežums ir sirds sitienu skaits minūtes laikā. Sekojot līdz savam pulsam jūs kontrolēsiet savu fizisko slodzi. Vielmaiņas uzlabošanai, svara samazināšanai, sirds veselībai labvēlīgi darboties aerobajā slodzē (71-85% no maksimālā pulsa), kas nozīmē, ka ķermenis gūst enerģiju no tauku rezervēm. Kustoties šādā režīmā, jau pēc pāris nedēļām būs novērojami uzlabojumi ķermeņa apkārtmērā, pamazām pieaugs izturība un, protams, prieks un enerģija.

Izvirziet vienkāršus un sasniedzamus kustību mērķus!
Ja līdz šim neesat katru dienu gājis pastaigās, tad sāciet to darīt. Ja esat gājis pastaigās, tad pagariniet pastaigu laiku un palieliniet intensitāti.

Veselības saglabāšanā un uzlabošanā ļoti ieteicama ir nūjošana. Tās laikā tiek nodarbināti 90% ķermeņa muskuļu, tiek iedarbināta vielmaiņa, tajā pašā laikā šī fiziskā aktivitāte ir saudzīga locītavām, prasa nelielus materiālos ieguldījumus. Lielākajā daļā pašvaldību pieejamas bezmaksas nodarbības pareizas nūjošanas tehnikas apguvei. Jūsu paziņu lokā noteikti ir kāds, kurš nūjo, un ar prieku parādīs jums nūjošanas tehniku- to apgūt ir viegli. Nūjošana ir brīnišķīgs socializēšanās veids- uzaiciniet nūjot ģimeni, draudzeni vai draugu- jūsu kopā būšanas laikam būs papildus pievienotā vērtība.

Ja patīk skriet un jūtaties labi skrienot- skrieniet, ja patīk braukt ar velosipēdu- brauciet!
Galvenais kustieties vismaz 30 minūtes dienā un katru dienu.

foto- SIlvanolieši sagaida saullēktu Ķemeru purvā

Ēšana.
Ēšanas paradumus rosinu mainīt pakāpeniski.
Vienu kaitīgo pārtikas produktu nomainiet uz vienu veselīgo! Ir pierādīts, ka radikālās diētas strādā īsu laiku un rada lielu stresu. Atcerēsimies par reāliem un sasniedzamiem mērķiem. Izmantojiet principu, kad vienu kaitīgo pārtikas produktu nomaina pret vienu veselīgo pārtikas produktu, piemēram, ja ēdat desu, tad nākamo reizi nomainiet to uz liesu gaļu (vista, tītars, teļš), ja ēdat margarīnu, tad nopērciet augstvērtīgu olīveļļu vai kaņepju eļļu. Kartupeļus nevis cepiet, bet vāriet. Ēdiena proporciju uz šķīvja palieliniet par labu svaigajiem dārzeņiem un salātiem. Pakāpeniski samaziniet cukura daudzumu- trīs cukura karotīšu vietā lieciet divas, divu vietā vienu un vienas vietā- nevienu, vai aizstājiet ar medu, sāli nomainiet pret garšvielu daudzveidību- dillēm, pētersīļiem, ķimenēm, kariju, kurkumu- tām, kas jums garšo.

Jautājums sev!?
Vai zināt savus holesterīna rādītājus? Tieši šobrīd ir īstais brīdis, kad tos noskaidrot. Vai zināt, kāds ir kopējā holesterīna (KH), zema blīvuma lipoproteīnu (ZBL), augsta līmeņa lipoproteīnu (ABL) līmenis asinīs? Šie rādītāji atspoguļo asinsvadu veselību. Sazinieties ar savu ģimenes ārstu un izrunājiet situāciju, īpaši, ja esat sasniedzis 40 gadu slieksni.
Ja holesterīna līmenis ir mēreni palielināts, noteikti kustību palielināšana un uztura korekcija dos pozitīvu dinamiku, tāpat kopā ar savu ārstu apsveriet jautājumu
papildus uzturā lietot dabīgus produktus asinsvadu veselībai
.

Ķīnieši ir viena no lielākajām populācijām pasaulē. Kāds ir viņu noslēpums? Gadsimtiem krātās zināšanas par uzturu, ārstniecības augiem un harmonisku attieksmi pret savu ķermeni. Latvieši ir vieni no sīkstākajām un sirds gudrākajām populācijām pasaulē. Arī mūsu senči veselību smēlās dabā- ārstniecības augos, un šīs zināšanas nodeva no paaudzes uz paaudzi.
Apvienojot abu tautu zināšanas sirds un asinsvadu veselībai un holesterīnam Silvanols ir izstrādājis un radījis preperātu MOCARD, kas satur:
– Ķīnas rīsu sarkanā rauga ekstraktu,
– Monascus purpureus,
– vilkābeles ziedu un lapu ekstraktu,
-māteres lapu ekstraktu un tiamīnu.
No sarkanā rauga rīsiem iegūtais monakolīns K palīdz uzturēt normālu holesterīna līmeni asinīs, lietojot ieteicamo diennakts devu (1 tableti), kas nodrošina 10 mg monakolīna K uzņemšanu. Vilkābele palīdz uzlabot asins cirkulāciju. Mātere veicina normālu sirds un asinsvadu sistēmas darbību. Tiamīns (jeb B1 vitamīns) veicina normālu sirdsdarbību.
Silvanols ir pirmais uzņēmums Latvijā, kurš parādīja dabīgo ceļu normāla holesterīna līmeņa uzturēšanai ar monascus purpureus. Lai arī tirgū pieejami sekotāji, esam lepni būt pirmie savā nozarē.
Mocard, kas ir daudzpusīgs, dabīgs līdzeklis, kas palīdz uzturēt normālu sirds un asinsvadu sistēmas funkcionēšanu, kurā apvienotas ķīniešu medicīnas un latviešu tautas ārstniecības augu gudrība.


Samaziniet stresu.
Stress kā negatīvs faktors sirds un asinsvadu veselībā ir zināms, grūti ietekmējams un pieveicams, taču ar fiziskajām aktivitātēm jūs palielināsiet stresa izturību.
Kustību laikā- ejot, nūjojot, skrienot, braucot ar velosipēdu, organismā izstrādājas laimes hormons- serotonīns.
Jo vairāk jūsu dzīvē būs fiziskās aktivitātes, jo laimīgāki kļūsiet. Ja nevarēsiet mainīt stresorus, tad attieksmi pret tiem noteikti.

foto – Silvanolieši pārgājienā uz Veczemju klintīm

Noslēgumā piedāvāju veikt nelielu eksprestestu- sameklējiet mērlentu un nomēriet savu vidukļa apkārtmēru. Ja esat sieviete un jūsu vidukļa apkārtmērs ir virs 88 cm, esat vīrietis un jūsu vidukļa apkārtmērs ir virs 102 cm, tad
jau šodien ieviesiet vienu jaunu paradumu savas veselības uzlabošanā.
Vidukļa apkārtmērs: vīriešiem ≥ 102 cm, sievietēm ≥ 88 cm, ir viens no sirds saslimšanu riska rādītājiem. Ja jūsu vidukļa apkārtmērs ir zem šiem skaitļiem,
nesēdiet uz lauriem- arī šodien ieviesiet vienu jaunu paradumu savas veselības uzlabošanā!

Novēlu labu veselību un možu garastāvokli!
Silvanols produktu grupas vadītāja un
nūjošanas instruktore
Inga Arbidāne

Par veselīgu dzīvesveidu lasiet:
https://parholesterinu.lv/veseligs-dzivesveids/
https://www.parsirdi.lv/profilakse/
Par sportiskajām nodarbībām lasiet:
https://sportsvisiem.lv/
http://www.nujo.lv/
Par Mocard lasiet:
https://lv.silvanols.com/produkti/sirdij-un-asinsritei/mocard-tabletes/

atsauce-
*[https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(04)17018-9/fulltext]
Foto no Silvanoliešu pargājeniem 2019

Back to top