Jaunumi

BLOGS

Sievietes un vīrieša labsajūtas formula

Liene Sondore
Uztura speciāliste,
Mg. sc. sal. uzturzinātnē

Mēdz teikt, ka mēs esam tas, ko mēs ēdam. Vai varbūt tieši tas, ko mēs ēdam, padara mūs veselīgus, skaistus, stiprus un enerģijas pilnus?

Labas veselības pamatnosacījums ir labs, kvalitatīvs uzturs, kas mūs nodrošina ar nepieciešamo enerģiju, uzturvielām, vitamīniem un minerālvielām.
Mūsdienās gandrīz katram ir skaidrs, ka ir jāuzņem olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki, ar tiem mēs ideālajā variantā uzņemsim organismam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas. Lai nodrošinātu veselīgu sirds un asinsvadu un nervu sistēmu, vielmaiņu, labu reproduktīvo veselību, būtu veseli kopumā, ir nepieciešama plānota ēdienkarte ikdienā.
Vienmēr ir bijušas diskusijas, vai mums papildus ir jāuzņem kādi vitamīnu, minerālvielu kompleksi. Te domas dalās, un paskatīsimies, vai ar uzturu vienmēr var visu apēst vai tomēr ikdienas saspringtajā ritmā savu organismu var atbalstīt, saņemot kvalitatīvu palīdzību uztura bagātinātāju veidā? Lai to uzzinātu, ir jāraksta uztura dienasgrāmata un jādodas pie speciālista.

Mūsdienās ļoti populāri ir dažādi ēšanas ierobežojumi, diētas, ir arī veselības problēmas, kuru dēļ ir ierobežota konkrētu  produktu uzņemšana, tādējādi var trūkt kādu vitamīnu, minerālvielu un ar laiku parādīties ar to saistītas veselības problēmas.

Olbaltumvielas

Olbaltumvielas ir ķermeņa būvmateriāls, un ikdienā ar uzturu ir jāuzņem 0,8–1 g olbaltumvielu uz 1 kg ķermeņa svara. Ar uzturu noteikti ir jāuzņem neaizvietojamās aminoskābes, kas mūsu organismā nesintezējas.
Produkti, kas satur olbaltumvielas, ir pieejami ikvienam – piena produkti, gaļa, zivis, olas, pākšaugi, soja, nedaudz to ir arī graudos. Straujajā ikdienā, kad nereti izlaižam ēdienreizes, nav laika gatavot, kāds ēd par daudz pusfabrikātu, treknu ēdienu, tad to nevar saukt par kvalitatīvu olbaltumvielu uzņemšanu. Ar olbaltumvielām mēs uzņemam arī cinku, selēnu, dzelzi, mangānu, jodu, varu un citas minerālvielas.
Diemžēl daudziem patīk ēst kūpinājumus, sālījumus, daudz treknu produktu. Gaļu un zivis mājās gatavo reti vai, ja gatavo, tiek izvēlēti konvencionāli audzēti produkti. Svaigas zivis reti kurš gatavo divas reizes nedēļā, kā tas būtu ieteicams, skābpiena produktus lieto retais, ja neskaita treknu krējumu, bet izpaliek kefīrs, paniņas.

Pēc šķīvja principa, tikai ¼ šķīvja ir jābūt produktiem, kas satur olbaltumvielas. Tas ir maz, bet dienas laikā, iekļaujot olbaltumvielas saturošus produktus katrā ēdienreizē, mēs sevi pilnībā nodrošinām ar neaizvietojamām aminoskābēm. Ja olbaltumvielu uzturā regulāri  būs par maz, ar laiku parādīsies nogurums, vieglāk ķersies klāt dažādi vīrusi, saaukstēšanās slimības, būs problēmas ar  matu, nagu, ādas veselību u. c. Būs arī lielāka kāre našķoties.

Ogļhidrāti

Uz šķīvja ¼ daļu liekam saliktos ogļhidrātus – galvenos enerģijas devējus – rudzus, miežus, auzas un citus vērtīgus produktus, ar kuriem uzņemsim enerģiju glikozes veidā, B grupas vitamīnus, balastvielas, minerālvielas, kas ir tik nepieciešami organisma normālai funkcionēšanai, labai nervu, sirds, smadzeņu, muskuļu darbībai. Ikdienas pieredze rāda, ka daudziem garšo balto miltu izstrādājumi, kas bieži vien nāk komplektā ar cukuru un sliktas kvalitātes taukiem. Līdz ar to varam spriest, ka vērtīgās uzturvielas no saliktajiem ogļhidrātiem, piemēram, magnijs, hroms, selēns, mangāns u. c., netiek uzņemtas.

Labie tauki

25–30% dienā uzņemto kaloriju jābūt no taukiem. Tie ir nepieciešami ādai, matiem, nagiem, hormonu darbībai un normālai sirdsdarbībai, lai uzsūktos taukos šķīstošie vitamīni, nodrošina siltuma izolāciju, piegādā organismam nepieciešamās taukskābes, kas ir vajadzīgas organisma normālai darbībai.

Ikdienā pamatā uzņemam piesātinātos, polinepiesātinātos un mononepiesātināto taukskābju taukus, kas atrodami dzīvnieku un augu valsts produktos.
Laba izvēle ir uztura papildināšana ar sēklām un to eļļām. Vēsturiski mums tuvākas ir linsēklu un kaņepju eļļas. Kaņepēs ir laba omega 3 (alfa linolēnskābe) un omega 6
(linolskābe) kombinācija, tās satur gamma linolēnskābi, kas ir nepieciešama vielmaiņas, hormonālajiem procesiem, kaulu, matu, ādas veselībai, un gandrīz visas neaizvietojamās aminoskābes, B grupas vitamīnus, E vitamīnu – spēcīgu antioksidantu, kas pasargā organismu no brīvo radikāļu ietekmes.
Tās palīdz uzturēt sirds un asinsvadu sistēmas veselību, veicina labu imūnsistēmu un  vielmaiņas darbību.

Linsēklu vērtīgākā sastāvdaļa ir neaizvietojamās taukskābes omega 3 (alfa linolēnskābe) un omega 6 (linolskābe), sēklas bagātīgi satur lignānus – augu fitoestrogēnu (vīriešu un sieviešu veselībai tas tiek pētīts saistībā ar prostatas, olnīcu, krūts vēzi).
Omega 3 un omega 6 organisms pats nespēj sintezēt, un mums tās ir jāuzņem ar uzturu.  Labs papildinājums ir arī linsēklu un kaņepju eļļas lietošana, kā arī sēkliņu pievienošana ēdieniem.

Dārzeņi un augļi
Saskaņā ar ziemeļvalstu jaunajām rekomendācijām dienā būtu jāapēd vismaz 500–700 g dārzeņu un augļu, ar uzsvaru uz vietējiem produktiem. Ja mēs to visu veiksmīgi īstenojam savā ikdienā, tad esam sevi nodrošinājuši ar visām nepieciešamajām uzturvielām.

Šķidrums
Ikdienā ieteicams pietiekamā daudzumā uzņemt šķidrumu – ūdeni, zāļu tējas.  Šķidruma daudzums katram ir individuāls, jārēķina ikdienas aktivitātes, fiziskā slodze, bet vēlams – 1,5 l  dienā.

Zaļās farmācijas uzņēmums Silvanols iesaka

Gadījumos, kad tomēr nespējam veiksmīgi sabalansēt uzturu un enerģija ir izsīkusi, papildus varam lietot vitamīnus. Būtisks faktors, izvēloties vitamīnus, ir sievietes un vīrieša organisma atšķirīgās vajadzības. Tādēļ, ja iespējams, sievietēm vajadzētu izvēlēties tieši sievietes organismam piemērotus vitamīnus. Savukārt vīrietim – tādus, kuru sastāvs atbilst tieši vīrieša organisma vajadzībām. Silvanols ir izstrādājis uzturvielu kompleksu GoLife sievietei un vīrietim, divās kapsulās piemeklējot labākos komponentus, ko sniedz daba. Garšīgā košļājamā zelta kapsula satur vērtīgas augstākās kvalitātes augu izcelsmes omega 3 un omega 6 taukskābes, kas papildinātas ar koenzīmu Q10 un E vitamīnu. Savukārt pērļu rozā kapsula viņai vai pērļu melnā kapsula viņam satur īpašu vitamīnu, minerālvielu, sievietes un vīrieša organismam piemērotu dabas vielu kombināciju.

GoLife Beauty – sievietes skaistumam un labsajūtai!

Iepakojumā 30 zelta + 30 rozā kapsulas

 

GoLife Strong – vīrieša spēkam, potencei un enerģijai!

Iepakojumā 30 zelta + 30 melnās kapsulas

 

Atgādinām: uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!

Back to top