Jaunumi

BLOGS

Moringa – vai jauns superprodukts?

10 reizes vairāk vitamīna A nekā burkānos,

25 reizes vairāk dzelzs nekā spinātos,

15 reizes kālija nekā banānos,

17 reizes vairāk kalcija nekā pienā,

9 reizes vairāk olbaltumvielu nekā jogurtā. [1]

Kas ir šis augs, kas ir tik bagāts ar uzturvielām?

Jūs noteikti esat dzirdējuši par tādiem superproduktiem kā spirulīna, kale kāposts, kakao pupiņas, godžī ogas. Nu ir laiks iepazīties ar kādu mūsu platuma grādos dzīvojošajiem maz pazīstamu augu, bet citviet pasaulē tik ļoti lietotu un ilgi jau pazīstamu – moringu jeb eļļaino moringu (Moringa oleifera).

Kāpēc Latvijā par šo augu mēs maz zinām? Jo moringas dabīgais augšanas areāls ir Indija, tā aug Himalaju pakājē, Āfrikā un Dienvidamerikā. Vietējie iedzīvotāji, kam moringa ir plaši pieejama, to jau gadsimtiem ilgi izmanto kā tautas medicīnas līdzekli savas veselības uzlabošanai kā arī lieto ikdienas uzturā. Moringas koks ir slavens ar tā veselīgajām īpašībām un uzturā tiek izmantots teju viss augs. Pārtikā izmanto zaļās jaunās pākstis, kuras var ēst, bet no auga sēklām iegūst pārtikā lietojamu eļļu. Augu sēklas izmanto lai attīrītu ūdeni, šādi attīrīts ūdens ir pilnīgi drošs dzeršanai, jo moringas sēklām piemīt antiseptiskas īpašības. Uzturā tiek izmantota arī auga miza un saknes, bet visvērtīgākās moringai ir auga lapas. Tieši moringas lapas, to augstās uzturvērtības dēļ, tiek uzskatītas par īpaši vērtīgām un tieši lapu dēļ moringa klasificējas superproduktu kategorijā.

Ar ko tik īpašas ir moringas lapas? Kāpēc vietējie iedzīvotāji tās lieto uzturā? Dažos avotos moringa ir minēta kā “maģiskais koks”, dažos kā “dzīvības koks”. Moringa, lietojot to uzturā, ir tik vērtīga, ka tā apgādā organismu ar daudzām svarīgām vielām. [2]

Nabadzīgās valstīs, kur iedzīvotājiem nav pietiekami pieejama kvalitatīva pārtika, tie ēd moringu un spēj izdzīvot. Svaigas moringas lapas ir izcils vitamīnu, minerālvielu, antioksidantu un olbaltumvielu avots.  Viena tase (21g) svaigu, kapātu lapu satur: 2 grami olbaltumvielas, B6 vitamīnu – 19% no NRV (NRV ir uzturvielu atsauces vērtība), vitamīnu C – 12% NRV, dzelzi – 11 % no NRV, riboflavīnu (B2 vitamīns) – 11% no NRV, vitamīnu A (no beta karotīna) – 9% no NRV, magniju: 8% no NRV.

Bet ne tikai svaigas lapas ir vērtīgas. Tieši izkaltētas lapas lietot uzturā būs vislielākais ieguvums, jo tādējādā veidā tiek nodrošināts koncentrēts daudzums ar moringas vērtīgām vielām.

Papildus šī auga lapu uztura īpašībām, moringa tiek lietota arī medicīnā vairāku slimību profilaksei un pat ārstēšanai. Šī pozitīvā ietekme uz daudzu slimību profilaksi un ārstēšanu ir iespējama tikai tāpēc, ka moringa bagātīgi satur daudzus bioaktīvus savienojumus. Bagātinot savu uzturu ar moringas lapu pulveri, ir vairāki iespējamie veselības ieguvumi, kā dažas var minēt:

  • Imunitāti spēcinoša iedarbība. Moringa ir labs C vitamīna un antioksidantu avots, kas palīdz spēcināt imunitāti.
  • Iekaisumu samazinoša iedarbība. Moringa satur vairākus polifenolus. Polifenoli ir augos sastopamas aktīvās vielas, kas pasargā augus no ārējiem kaitīgiem faktoriem. Kad uzņemam šādus polifenolus, tie organismā stimulē antioksidantu aktivitāti. Savukārt antioksidanti mūsu organismā neitralizēšūnām kaitīgos brīvos radikāļus. Šis process nodrošina iekaisuma samazināšanos organismā, kas ir atbildīgs par dažādām hroniskām saslimšanām. Lai gan ir tūkstošiem zināmu polifenolu, dažus no tiem ir vērts pieminēt, ko satur moringa. Tie ir beta-sitosterols, kvercetīns un kemferols – savienojumi, kuriem ir būtiska nozīme holesterīna samazināšanā un iekaisuma pazemināšanā. [4]
  • Samazināt cukura līmeni asinīs. Pētījumu dati liecina, ka lietojot moringu, tā samazina cukura līmeni asinīs. [3]

Ir vairāki pierādījumi, ka moringas lapām piemīt arī pretvīrusu un antibakteriāla iedarbība. Kopumā ir ziņots, ka moringas lapām piemīt iespējams pozitīvs efekts dažādu hronisku saslimšanu gadījumos, ieskaitot kardiovaskulārās slimības, aknu saslimšanām, insulīna rezistenci un cukura diabētu. Piemēram, kardioprotektīva iedarbība ir saistīta ar kvercetīna, hlorogēnskābes, alkaloīdu, tannīnu un B-sitosterīna klātbūtni. [5]

Lai gan pārsvarā tajās valstīs, kur aug moringa, uzturā to lieto svaigā veidā, Rietumeiropas valstīs ir iespēja iegādāties jau izkaltētas lapas gan pulvera, gan kapsulu veidā, un izkaltētā veidā tā saglabā ļoti daudz uzturvielu. Labākais veids kā uzņemt moringu ir kapsulu veidā. Kapsulas nodrošina precīzu devu ar moringas lapu pulveri, tādējādi iegūst precīzi dozētu, viegli lietojamu moringas pulveri.

 

Izmantotās literatūras avoti:

[1] https://www.researchgate.net/figure/Comparison-of-nutrient-level-of-Moringa-leaves-with-other-nutrient-rich-fruits_tbl1_326473006

[2] https://www.medicalnewstoday.com/articles/319916#what-are-the-benefits

[3] https://www.webmd.com/diet/health-benefits-moringa-powder#1

[4] https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/all-about-moringa-drumstick-tree-a-complete-scientific-guide/

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6950081/

Back to top