Jaunumi

BLOGS

Kas ir 5 HTP jeb 5-hidroksitriptofāns un ko tas dara?

Stāsts par aminoskābi 5-HTP jeb 5-hidroksitriptofānu ir neizbēgami saistīts ar serotonīnu – hormonu, kas regulē ļoti daudzus nozīmīgus procesus mūsu organismā,
piemēram, no serotonīna lielā mērā ir atkarīga mūsu laimes izjūta, labsajūta un pat miega kvalitāte.

Kāpēc 5-HTP ir saistīts ar serotonīnu? Jo  5-HTP klātbūtne organismā pietiekamā daudzumā ir nepieciešama serotonīna sintēzei. Organismā dažādu sarežģītu bioķīmisku procesu rezultātā no 5-HTP sintezējas serotonīns jeb, citiem vārdiem sakot, 5-HTP ir tiešs serotonīna prekursors – viela, no kā organismā veidojas serotonīns.

Nedaudz par serotonīnu.

Serotonīns ir viela, kas veidojas cilvēka organismā no neaizvietojamās aminoskābes – triptofāna. Tā kā triptofāns ir neaizvietojama aminoskābe, tā pati par sevi organismā nesintezējas, tātad tā ir jāuzņem ar pārtiku. Turpmākajā bioķīmiskajā procesā no triptofāna organismā tiek sintezēts 5-HTP jeb 5-hidroksitriptofāns un, savukārt, no tā tiek sintezēts serotonīns. Serotonīns ir neirotransmiters – tas iesaistās nervu impulsu pārvadē starp nervu šūnām. Serotonīna veidošanās ierosina laimes izjūtu un labsajūtu.

Ar zemu serotonīna līmeni saistītie stāvokļi:

1.         Depresija

Depresija ir nopietna saslimšana, kas skar jūtas, domas, uzvedību un fiziskās funkcijas. Depresija izpaužas kā intereses zudums par ikdienas aktivitātēm, zems enerģijas līmenis, vājas koncentrēšanās spējas, bezpalīdzības, bezcerīguma izjūta un skumjas, bezvērtīguma izjūta, neadekvātums, slikts miegs, pazemināta seksuālā tieksme, ievērojama svara palielināšanās vai zudums, nogurums, galvassāpes u.c.. Depresiju izraisa 3 faktoru kombinācija – iedzimtība, vide un ķīmisko vielu disbalanss smadzenēs. Ķīmisko vielu vidū vislielākā nozīme ir serotonīnam, kurš depresijas gadījumā ir pazemināts. Depresija ir nopietns psihiskās veselības traucējums, ko var un noteikti vajag ārstēt, pēc palīdzības vēršoties pie speciālista.

2.         Bezmiegs

Īslaicīgs bezmiegs radīs tikai nogurumu, miegainību, grūtības koncentrēties un diskomfortu nākamajā dienā, taču ilgstošs bezmiegs var radīt nopietnus veselības traucējumus, kas ietekmē teju vai visas orgānu sistēmas. Par bezmiegu runā, ja ir šādas sūdzības: grūtības iemigt (normāli cilvēkam būtu jāiemieg apmēram pusstundas laikā); mošanās naktī un nespēja pēc tam aizmigt; kā arī, ja pēc nakts miega cilvēks pamostas bez atpūtas sajūtas, jūtas noguris, it kā nebūtu gulējis.

Miega kvalitāti negatīvi ietekmē nemiers, domas par iepriekšējās dienas notikumiem, bažas par nākotni, fizisks un garīgs pārgurums, laika zonu maina, nepastāvīgs dienas-nakts ritms, nepietiekama miega hormona  – melatonīna sintēze. Starp citu, augstāk aprakstītais serotonīns ir ļoti svarīga komponente melatonīna sintēzes procesā un, ja serotonīna līmenis ir nepietiekams, tad arī melatonīna līmenis var būt pazemināts. Serotonīnam un, attiecīgi arī 5-HTP, ir noteicošā loma miega kvalitātē.

3.         Trauksmes izjūta un nemiers

Tipiski trauksmes simptomi ietver bailes, iekšēju saspringumu, aizkaitināmību un nespēju koncentrēties. Trauksmi var pavadīt arī fiziski simptomi – sirdskaluves, svīšana, sausa mute, vēdergraizes, pastiprināta apetīte vai tieši otrādi – ēstgribas trūkums.

4.         Migrēna un galvassāpes.

Migrēna ir atkārtotas, spēcīgas galvassāpes, kas var ilgt no dažām stundām līdz pat 3 dienām. Migrēnas galvassāpes parasti lokalizējas vienā galvas pusē, tās var būt pulsējošas. Galvas sāpes var izraisīt ne tikai migrēna bet arī pārmērīga spriedze vai trauksmes sajūta, kā arī neizgulēšanās un nogurums.

5.         Aptaukošanās.

Aptaukošanās saistīta ar pārmērīgu tauku uzkrāšanos, kā rezultātā pasliktinās veselība. Aptaukošanās laikā tauku šūnu izmēri un skaits organismā palielinās – pieņemoties svarā, vispirms tauku šūnas paliek lielākas un tad pieaug to skaits. Jāpiebilst, ka arī ilgstošs bezmiegs var veicināt aptaukošanos un traucēt zaudēt lieko svaru.

Pastāv vēl vairāki veselības traucējumi, par kuriem pētnieki ir izteikuši pamatotas hipotēzes, ka tās saistītas ar serotonīna nepietiekamību, tomēr augstāk minētās ir visbiežāk sastopamās un samērā viegli atpazīstamas.

Kā uzturēt pietiekamu serotonīna un 5-HTP līmeni organismā?

Ja serotonīns ir tik nozīmīgs mūsu organisma procesu nodrošināšanai, tad svarīgi ir vienmēr to uzturēt  pietiekamā līmenī, līdz ar to ir noderīgi saprast, kas būtu jādara, lai dabīgā veidā organismam palīdzētu nepieļaut serotonīna deficītu. Kā jau iepriekš aprakstīts, lai veidotos serotonīns, ir nepieciešams triptofāns, kuru var uzņemt ar sabalansētu un daudzveidīgu pārtiku – visvairāk triptofānu satur gaļa, piens, olas, banāni. Ja šķiet, ka ar uzturu viss ir kārtībā, tomēr ir pazīmes ka, serotīns organismā ir par maz (piem., nomākts garastāvoklis, samazināts dzīvesprieks, miega traucējumi, stress u.tml.), ir iespējams ar pārtiku vai uztura bagātinātājiem papildus uzņemt 5-HTP jeb 5-hidroksitriptofānu, kurš jau ir pats pēdējais “solītis” ceļā uz serotonīna sintēzi. Visbagātākās ar  5-HTP dabā ir grifonijas sēklas – to ekstrakts satur pat 98% 5-HTP! Arī ananasi un asinszāle satur 5-HTP, taču daudz mazā nekā grifonijas sēklas.

5-HTP no grifonijas ekstrakta pieejams Zaļās farmācijas uzņēmuma Silvanols ražotajos produktos – GoRelax Day un GoRelax Night.

GoRelax līnijas produkti darbojas pret stresu un papildus 5-hidroksitriptofānam (5-HTP) no grifonijas ekstrakta satur arī īpašu piena olbaltumvielu  Lactium® ar pierādītām nomierinošām īpašībām.

GoRelax Night papildus satur arī melatonīnu (miega hormonu) un Kalifornijas magones ekstraktu, kas palīdz ķermenim relaksēties pēc saspringtas dienas. Tikai viena kapsula vakarā neilgi pirms miega palīdzēs iemigt un saglabāt veselīgu miegu visas nakts garumā un pamosties no rīta možam. GoRelax Night – dabīga un droša palīdzība bezmiega gadījumā!

GoRelax Day papildus satur dabas vielas – safrānu, kas palīdz uzturēt emocionālo līdzsvaru un labsajūtu un žeņšeņu, kas palīdz saglabāt fiziskās un garīgās spējas vājuma, spēku izsīkuma un noguruma brīžos. GoRelax Day – prāta asumam un emocionālam līdzsvaram. Neizraisa miegainību.

Uztura bagātinātāji. Uztura bagātinātāji neaizvieto pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Back to top