Jaunumi

BLOGS

Jauns pētījums: Covid-19 pacienti ātrāk atveseļojās, lietojot dabīgu vielu, kas ietilpst arī Silvanols produkta sastāvā

Pasaulē intensīvi tiek meklētas jaunas iespējas, lai apturētu Covid-19 pandēmiju, kā arī palīdzētu sasirgušajiem ātrāk un
veiksmīgāk atveseļoties. Tiek pētītas ne vien jaunas sintētiskās vielas, bet liela uzmanība tiek pievērsta arī dabīgajām vielām, kurām jau ir zināma iedarbība. Jaunā pētījumā atklāts, ka pacienti, kas ārstējās no Covid-19 slimnīcā un papildus pamata ārstēšanai saņēma arī Brazīlijas zaļo propolisu, pavadīja slimnīcā būtiski īsāku laiku, nekā pacienti, kas saņēma tikai pamatterapiju.

Par propolisu.
Propoliss ir bišu produkts, kura unikālās īpašības izmanto bites, radot stropā sterilu vidi. Tas attiecas uz visu veidu propolisiem, jo propolisam piemīt spēja pilnībā iznīcināt mikroorganismus. Tomēr Brazīlijas zaļais propoliss ir īpašs ar to, ka to iegūst īpašas bites vienā noteiktā Brazīlijas reģionā (Minas Gerais) lietus sezonā no lauka rozmarīna. Tieši lauka rozmarīna sveķi, hlorofilu saturošie jaunie dzinumi un pilnībā neatvērušās mazās lapiņas piešķir īpašo zaļā propolisa krāsu un smaržu, nosaka ķīmisko sastāvu un tā īpašības. Šis propoliss patiešām ir zaļā krāsā,  tāpat kā bites, kuras to ievāc. Tam ir atšķirīgs sastāvs no parastā propolisa – Brazīlijas Zaļais propoliss satur aktīvo vielu fenolskābi artepilīnu C, tam ir pierādīta spēcīga antibakteriāla aktivitāte un pretiekaisuma efekts mazās koncentrācijās[1]. Propolisam un tā ekstraktiem ir aprakstīta arī pretvīrusu iedarbība. Ekstrakti un propolisa sastāvā esošās attīrītās vielas ir aktīvas pret 1.tipa herpes vīrusu, kā arī dažādiem rinovīrusiem, adenovīrusiem, koronavīrusiem[2][3][4].

Par pētījumu.
Ņemot vērā propolisa plašo iedarbību, Brazīlijas zinātnieki izvirzīja hipotēzi, ka tas varētu darboties arī pret koronavīrusu SARS-CoV-2, kas izraisa saslimšanu ar Covid-19. Lai pārliecinātos, ka hipotēze apstiprinās, tika veikts pētījums[1] pieaugušiem pacientiem, kuriem bija noteikta diagnoze SARS-CoV-2 infekcija un kuri ārstējās slimnīcā. Pētījumam tika izvirzīti vairāki mērķi, no kuriem galvenais bija izpētīt, kā Brazīlijas zaļais propoliss ietekmē uzturēšanās ilgumu slimnīcā. Citi mērķi bija saistīti ar dažādu negatīvu seku, piemēram, nieru bojājumu attīstību, samazināšanos pētījumā iesaistītajiem pacientiem. Pētījumā tika novērtēta arī Brazīlijas zaļā propolisa drošība, uzskaitot nevēlamās blakusparādības, ja tādas ir attīstījušas.

Dalībai pētījumā kopā tika atlasīti 124 pacienti. Visi pacienti nejaušinātā kārtā tika iedalīti 3 grupās: 1) “Kontroles grupa” – saņēma pamatterapiju, bet nesaņēma Brazīlijas zaļo propolisu; 2) “Grupa 400 mg” – saņēma pamatterapiju un papildus saņēma arī 400 mg Brazīlijas zaļo propolisu; 3) “Grupa 800 mg” – saņēma pamatterapiju un papildus saņēma arī 800 mg zaļo propolisu.

Pētījuma rezultāti.
Pētījuma galvenos rezultātus visērtāk ir aplūkot attēlā.

Pētnieku izvirzītā hipotēze apstiprinājās – tie pacienti, kuri papildus pamatterapijai bija lietojuši arī Brazīlijas zaļo propolisu (“Grupa 400 mg” un “Grupa 800 mg”), slimnīcā pavadīja būtiski īsāku laiku (vidēji 6-7 dienas) nekā tie, kas bija lietojuši tikai pamatterapiju (“Kontroles grupa”) –  šīs grupas pacienti slimnīcā vidēji pavadīja 12 dienas. Turklāt pacientiem, kuri bija lietojuši Brazīlijas zaļo propolisu, ievērojami retāk attīstījās nieru bojājumi.
Šajā rakstā ir aprakstīti tikai būtiskākie pētījuma aspekti un rezultāti, taču ar visu pētījumu ir iespējams iepazīties pilnajā publikācijā.

Latvijā radīts produkts imunitātei.
 2019.gada rudenī, kad vēl nekas nebija zināms par jaunā koronavīrusa SARS-CoV-2 pandēmijas tuvošanos, mūsu pašu Latvijas zaļās farmācijas uzņēmums Silvanols Latvijas un Igaunijas tirgū sāka piedāvāt pašu radīto līdzekli Goimmune Strong, kurš satur Brazīlijas zaļo propolisu, skudrukoka (Tabebujas) mizas un olīvkoka lapu ekstraktu, kā arī cinku un selēnu. Goimmune Strong paredzēts organisma dabisko aizsargspēju atbalstam saaukstēšanās sezonā.

 

[1] M. A. D. Silveira, D. De Jong, A. A. Berretta, et al. Efficacy of Brazilian green propolis (EPP-AF®) as an adjunct treatment for hospitalized COVID-19 patients: A randomized, controlled clinical trial. Biomedicine & Pharmacotherapy 138 (2021) 111526

[1] Oryan AEA, Moshiri A. Potential role of propolis in wound healing: Biological properties and therapeutic activities. Biomedicine & Pharmacotherapy 98 (2018): 469-483.

[2] Schnitzler P, Neuner A, Nolkemper S, et al. Antiviral activity and mode of action of propolis extracts and selected compounds [published correction appears in Phytother Res. 2010; 24(4):632]. Phytother Res. 2010; 24 Suppl 1:S20-S28. doi:10.1002/ptr.2868 Bottom of Form

[3]  Kwon MJ, Shin HM, Perumalsamy H, Wang X, Ahn Y-J. Antiviral effects and possible mechanisms of action of constituents from Brazilian propolis and related compounds. Journal of Apicultural Research 2020, 59:4, 413-425. doi:10.1080/00218839.2019.1695715

[4] Huleihel M, Isanu V. Anti-herpes simplex virus effect of an aqueous extract of propolis. The Israel Medical Association Journal 2002; 4(11 Suppl):923-927.

[5] M. A. D. Silveira, D. De Jong, A. A. Berretta, et al. Efficacy of Brazilian green propolis (EPP-AF®) as an adjunct treatment for hospitalized COVID-19 patients: A randomized, controlled clinical trial. Biomedicine & Pharmacotherapy 138 (2021) 111526

 

Back to top